divendres, 5 de juny del 2015
Nobles y rebeldes (Jessica MItford)
Per fi arribo al darrer dels llibres llegits el 2014! No és que sigui un triomf arribar-hi al mes de juny, però com a mínim encara estem a la primera meitat de l'any 2015... L'honor de tancar la llista el té Nobles y Rebeldes, autobiografia escrita per una de les germanes Mitford, Jessica.
Les germanes Mitford solen aparèixer a diversos dels blogs que segueixo, sobretot per lectores aficionades a llibres similars als que a mi m'agraden i que també gaudeixen de Nancy Mitford, que és l'escriptora més prolífica de totes les germanes. Jo encara no he llegit res de Nancy Mitford (tot i que el darrer Sant Jordi em vaig fer amb un primer llibre seu per començar a descobrir-la), però quan el company va entrar a casa un dia amb aquesta edició en castellà de Jessica Mitford sabia que li acabaria robant. De fet, és una d'aquelles poques vegades en què ell compra un llibre que tinc clar que encaixa amb els meus gustos (cosa que passa molt poc sovint, ja que ens agraden coses molt diferents pel que fa a la literatura, tot i que algunes recomenacions creuades han acabat tenint èxit).
Jessica Mitford relata en aquesta obra tant la seva infància i joventut com la seva trajectòria amb el seu jove marit, un nebot de Winston Churchill amb qui es fuga a Estats Units. La història s'acaba quan tots dos se separen per la marxa d'ell a la Segona Guerra Mundial, on acabarà morint (no us desvetllo res, de fet s'explica a la introducció del llibre). Tots dos temes constitueixen dues parts ben diferenciades en l'obra, i que m'han deixat també sensacions molt oposades.
La primera part, en què descriu el curiosíssim ambient familiar dels Mitford, la relació entre les germanes (des de la comunista Jessica fins a tota una seguidora fidel del nazisme de Hitler!), els seus incidents casolans, etc., em va semblar molt i molt divertida, i és un dels motius pels quals tinc tantes ganes de llegir a Nancy Mitford, que es diu que precisament es va inspirar en aquesta etapa de la seva vida per escriure moltes de les seves novel·les. Amb una família del tot atípica, molt rica però també molt peculiar, les germanes creixen amb uns trets d'individualitat i forta personalitat sorprenents, com si gairebé semblessin la creació irreal d'un escriptor.
Per desgràcia, però, aquesta primera part es fa curta i aviat ens centrem en la història d'amor de Jessica i Esmond Romilly. Tots dos d'ideals fortament comunistes i de classe alta, he de dir que les seves peripècies, tot i no ser avorrides, per algú que és de classe baixa provoca un cert arrufament de nas. Sobretot per la forma en què és retratat Esmond, que, tot i ser protagonista d'una bonica història d'amor amb Jessica, no deixa de ser el típic nen esnob que juga a ser comunista i que ho resol tot amb eines de nen ric. I amb això no vull frivolitzar el compromís polític d'Esmond (que és total ja que mor lluitant contra el nazimse), però sí que moltes de les seves decisions a Estats Units em recorden molt a la forma d'actuar de qui ha tingut sempre la xarxa de rescat del compte corrent dels papes embolcallant-lo.
Malgrat tot, si sou aficionats al clan Mitford, o simplement voleu descobrir-les, aquesta novel·la és una molt bona introducció. Sobretot la seva primera part, no us decepcionarà, com tampoc el seu estil ple d'humor i molt amè de llegir.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
És un llibre que m'agradaria llegir. N'he llegit alguna ressenya, i també els espais que li van dedicar a la Vanguardia i al País quan el van reeditar. Trobo fascinant la seva vida (els camins tan diferents que van seguir). Em tirava enrere el que tu també comentes: aquest regust d'incredulitat d'algú que escriu sobre temes com comunisme o compromís social quan té la cartera dels papes al darrera com a suport.
ResponEliminaQuan el vegi, l'agafafo.