dilluns, 7 de novembre de 2011

At Home (Bill Bryson)


De vegades perdem el temps pensant en la història i els perquès d'un munt d'elements intangibles i no ens parem a pensar com tot allò que ens envolta cada dia a la nostra casa està precisament on ara ho trobem i com, fins i tot, ni tan sols sempre s'han dedicat per la mateixa funció que avui tenim tan assumida.  La dona de curiositat insaciable que porto a dins us asseguro que s'ho ha passat de meravella fent aquesta reflexió a partir del llibre de Bill Bryson At Home. L'autor descobreix un dia a casa seva una porta que desconeixia fins aquell moment, i a partir d'aquí inicia un recorregut escrit per la seva antiga rectoria anglesa en què va analitzant, habitació per habitació, la història domèstica. Que és, de fet, la més real, ja que tots els personatges històrics en un moment o altre van arribar a casa, van menjar, van dormir o van prendre's un bany. En cada habitació, Bryson se centra en un tema: de vegades, la història real d'aquell tipus d'habitació; d'altres, la història o curiositat d'algun dels elements que hi trobem sovint (com la seva descripció de la història de la sal al seu pas pel menjador) i, de vegades, relats que gairebé res a tenen a veure amb l'habitació on ens trobem però que, sense tenir gaire clar com, l'autor fa enllaçar com qui no vol la cosa.

Tot i ser un llibre força llarg i no tractar-se d'una història de ficció (que generalment són les que més m'enganxen), les pàgines de At Home flueixen d'una forma extraordinària. Si el primer tast de Bryson amb Shakespeare ja em va satisfer, ara aquesta experiència m'ha encantat i s'ha situat entre les meves lectures preferides del que portem d'any. L'únic però que li trobo a l'obra és la incapacitat de poder retenir tota la informació que hi acumula; pràcticament cada capítol hi ha descobriments que voldries gravar a la memòria, però que després van quedar enterrats per molts altres descobriments nous. Vaig disfrutar moltíssim de capítols com la seva mirada a l'arquitectura de Palladio, la de Capability Brown (que, des que el vam descobrir en la visita a Cardiff Castle, estàvem meravellats a casa del seu nom, les raons del qual per fi he pogut descobrir), la de les primeres cases o molts temes més. I com segurament molts lectors més, vaig estar a punt de saltar del llit mentre descobria totes les bacteries i insectes que s'amaguen entre els llenços d'un llit estàndar....

Així que no us deixeu enganyar, si, com jo, no sou gaire de llegir llibres de no-ficció. Amb Bill Bryson riureu, aprendreu i mirareu la vostra cosa amb uns ulls molt diferents.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada