dissabte, 31 de maig de 2014

Sóc (mini)mecenes


Internet i les xarxes socials han posat molt de moda el món del micromecenatge, és a dir, permetre't posar el teu petit gra de sorra en projectes artístics i culturals que, d'una altra forma, segurament mai tirarien endavant. Per molts pocs diners, gràcies a plataformes com Kickstarter (per projectes americans, sobretot) o Verkami (pels nostrats) pots fer una petita empenta als creadors i, a més, aconseguir normalment algun tipus de detall d'agraïment.

Doncs m'he estrenat en aquest interessant món amb un projecte del qual ja us vaig parlar fa molt de temps, la sèrie de Youtube Lizzie Bennet Diaries (adaptació de Pride and Prejudice en forma de vlog que, si no coneixeu, ja podeu ara mateix començar a veure). La sèrie va acabar el gener de 2013 i ho va fer amb l'anunci per part dels seus creadors (ara agrupats sota l'empesa Pemberley Digital, nom que sempre m'arrenca un somriure) de la seva voluntat d'editar uns DVD's amb tota la sèrie. Per tirar-ho endavant, i per poder continuar amb la producció que l'exitosa sèrie havia iniciat, van obrir un Kickstarter que, en qüestió de 24 hores, ja havia recaptat tot el necessari.

Tant com vaig disfrutar de la sèrie no em podia resistir a agrair-ho d'alguna forma, i, de fet, amb el sistema de "regals" organitzat, ho feien ben fàcil: simplement avançant el preu de venda del DVD més les despeses d'enviament, rebia com a regal el pack de DVD's. I amb l'afegit de tenir el meu nom dins del llarguíssim llistat de mecenes que es publicaria amb el producte.

Així que el gener de 2013 vaig fer la meva aportació, es va descomptar de la meva targeta de crèdit... I així vam començar a esperar. Tot i que no tinc cap queixa de la boníssima informació que en tot moment ens han proporcionat la gent de Pemberley Digital, els DVD's van patir tota una sèrie d'endarreriments que han fet que, en comptes de publicar-se al juliol de 2013 com s'havia anunciat, ho hagin fet aquesta primavera. Jo que visualitzava els meus últims dies d'embaràs veient de nou la sèrie, ara en pantalla gran i sense els molestos anuncis de Youtube, finalment no ho he pogut fer fins la primavera mentre entretenia una nena que ja ha superat la barrera del mig any.

El retard, però, ha tingut alguna compensació: com la targeta i els punts de llibres que van venir de regal com a disculpa, o com la sorpresa de trobar-me'l un dia a la porta de casa quan pràcticament m'havia passat desapercebut el correu en què em notificaven l'enviament (justament l'havia descobert aquell matí... no em jutgeu, quan tens un bebé el teu control de la safata d'entrada de Gmail es converteix en una ullada ràpida alguns matins...).

Llàstima que el revisionat l'hagi hagut de fer amb remordiment de consciència per la coincidència amb el període d'exàmens de la UNED. Però tot i així  he pogut recordar el diamant que és aquesta sèrie, i els nous camins que obre en el món de la ficció (i encara tinc pendent el visionat amb els comentaris d'actors i equip!). Els seus creadors tenen en marxa una adaptació ara d'Emma (Emma Approved, que vaig seguint com puc) i preparen amb la PBS una tercera de Frankenstein. I fins i tot tenim un llibre en camí que em moro de ganes de tenir!

Vaja, que més em val anar fent espai a la prestatgeria Austen...

3 comentaris:

 1. Ostres, què xulo! Ho he escotat molt, això del micromecenatge, però encara no li he fet cap cop d’ull! M’ho miraré a veure... i a veure si em poso a mirar la sèrie, que també me’n vas parlar molt bé!

  ResponElimina
 2. Sí, mira-la!! Prepara't per perdre vuit hores de la teva vida del tirón...

  ResponElimina
 3. Vale, la setmana passada vaig acabar de veure’m The Lizzy Bennet Diaries. Mmmm... M’ha semblat ingeniós com ho actualitzen tot perquè tingui una certa credibilitat, i m’agrada molt el look de la Jane.
  Però no sé si és que quan vaig llegir el llibre no ho vaig acabar d’entendre massa bé o què, però el personatge de la Lizzy l’he trobat súper irritant i la Jane més pava que pava. Els únics que se salven són la Ly-di-iya (whaaaat?), l’amic aquell del Darcy que apareix en dos capítols i la germana del Darcy. Però el que et dic, porser és que les personalitats ja eren així i no ho havia pillat. :P
  Això sí, l’edició m’ha semblat molt bona 
  He vist que també tenen una cosa semblant amb Emma. Encara no me l’he llegit (no em matis!), així que quan ho faci me’l començaré a mirar ^_^

  ResponElimina