Aquest mes d'agost estic escoltant un munt de música clàssica, cosa que és poc habitual, ja que normalment les simfonies no arriben a casa meva fins que no estem en època d'exàmens. Ara, però, és fàcil entrar a l'estudi i escoltar algun concert de Bach, Mozart o, fins i tot, alguna peça de música clàssica contemporànica, d'estil dodecafònic.
Darrere d'aquesta situació hi ha que aquest mes d'agost estic lluitant contra la calor amb un nou instrument: els BBC Proms. Es tracta d'un festival d'estiu del qual n'havia sentit a parlar sovint, tot i que mai m'havia parat a mirar de què anava concretament això. Fins que aquest estiu em va poder la curiositat, vaig clicar unes paraules al Google, i, voilà!, estic enganxada als Proms.
Però pels que sapiguen tan poc d'aquesta iniciativa com jo fa unes poquessetmanes, unes quantes dades per situar-se. Els BBC Proms és un festival de música, eminentment clàssica, que organitza (com no) la BBC cada estiu. Inclou una barbaritat de concerts: enguany hi ha 76 proms, més els concerts de cambra, i més altres actes paral·lels (concerts familiars, actes literaris, etc.). La gran majoria de concerts es fan al Royal Albert Hall de Londres (també hi ha actes en d'altres escenaris, i en parcs a l'aire lliure), i cada dia, com a mínim, hi ha un prom al qual assistir. Aquesta és la 116ena edició.
Per què li diuen Proms? Doncs Proms ve de Promenade, i és que la particularitat d'aquests concerts és que hi ha una sèrie d'entrades als concerts que són per estar de peu, al mig del Royal Albert Hall. I com que en els seus inicis, la gent solia caminar d'una banda a l'altra, doncs aquí està l'origen del nom. Actualment, a cada concert hi ha 1.400 persones que tenen la possibilitat de "prom", és a dir, veure el concert de peu, i fins i tot hi ha gent que es dedica a assistir-hi així a tots els 76 proms. Aquests tíquets no es poden comprar per avançat, sinó que has d'anar a fer cua aquell mateix matí per aconseguir-los, tot i que també es venen passis de temporada pels més incondicionals.
I què és el que es pot escoltar als Proms? Doncs bàsicament es busquen programes que permetin introduir una mica de cultura musical a una audiència popular. Tots els concerts tenen un eix temàtic: un dia van sobre la fantasia, el següent són els homenatges a la mort d'algun compositor clàssic, etc. , i també n'hi ha de música ètnica, o més moderna (Jamie Cullum en fa un la setmana vinent), i, com no, de musicals. Una de les millors parts són els programes: cada concert té un llibret, que també es pot descarregar per internet, on t'expliquen de forma entenedora qui és el compositor i perquè la seva música és important, i, més concretament, que té aquesta peça que avui escoltaràs que la fa especial. Dels programes m'agrada especialment l'anunci que els obre a cada concert, i que adverteix el públic de la necessitat d'evitar atacs de tos i estornuts per no destorbar els oients que, des de la llunyania, segueixen el concert per la BBC Radio 3. Ho trobo extremadament britànic.
Evidentment, tots aquells que estem massa lluny de Londres podem seguir per internet els concerts (teniu l'enllaç aquí i el programa de concerts aquí ), tant en directe com en diferit durant els set dies següents al seu enregistrament. Durant aquest temps, també podeu consultar els meravellosos programes, i escoltar la programació dels descansos de l'entreacte que organitza la BBC.
Així que si teniu una oportunitat us recomano que els hi doneu una oportunitat. Dels que encara teniu penjats a la web, a mi m'ha agradat especialment el dedicat a Bach (dissabte va ser el dia Bach, i es va tancar amb la interpretació dels concerts de Brandenburg. El pode escoltar fins divendres). El proper diumenge, és imprescindible seguir el dedicat a Rogers i Hammerstein, que em moro de ganes d'escoltar. I, qui sap, potser alguna temporada podré ser capaç d'aplicar el verb "to prom" de la forma correcta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada